Постоянен арест за обвинения в поръчителство за убийството на Стоян Стоянов
Постоянен арест за обвинения в поръчителство за убийството на Стоян Стоянов / netinfo
Постоянен арест за обвинения в поръчителство за убийството на Стоян Стоянов
22672
Постоянен арест за обвинения в поръчителство за убийството на Стоян Стоянов
  • Постоянен арест за обвинения в поръчителство за убийството на Стоян Стоянов

 Бившият съдия  от Варна и частен съдебен изпълнител Галин Костов, задържан за поръчител на убийството на строителния предприемач Стоян Стоянов остава в ареста. Това реши днес Окръжният съд в Бургас.

38-годишният Костов е привлечен по обвинение по чл 142, ал.4, пр.2 от НК затова, че от декември 2007 до 6 март 2008 година заедно със съучастника си Станислав Михайлов е подбудил и поръчал отвличането на 37–годишния Стоян Стоянов , собственик на фирма „Гранити”, с цел противозаконно лишаване от свобода с користна цел и проявена особена жестокост. Другият поръчител се издирва от Интерпол.

Тялото на Стоянов бе открито преди дни в района на Обзор.Той беше в неивестност от 19 месеца.  Според разследващите спор за имот от 2.5 дка е причина бургаският бизнесмен да бъде убит. През лятото за отвличането на Стоянов бяха арестувани Нено Стоянов и Стоян Колев и двамата от Варна. Самото убийство обаче е било извършено от други две лица.

„Полицията оказва натиск на съда чрез пресата” – каза в съдебна зала задържаният юрист. Костов подчерта, че не е извършил престъплението за което е задържан. Той съобщи, че арестуваните през лятото Нено Стоянов и Стоян Колев са  били негови клиенти и самият той е бил в Бургас преди дни по време на поредното обжалване на ареста им.

Според защитата на Костов, няма преки доказателства срещу него. Става дума за свидетелски показания на задържания за две убийства Стоян Петров, които се базират на разказ за Манол Хаджиев –Индианеца. Той е сочен за физическият извършител на убийството на бургаския бизнесмен. Самият Манол Хаджиев беше застигнат от куршум през август миналата година.

Държавното обвинение настоя за постоянен арест с аргумента за особената жестокост на престъплението и опасността Галин Костов да се укрие, да излезе извън страната и да попречи за събирането на доказателствата.

На въпроси на журналисти извън съдебната зала адвокатът на задържания Бранимир Балачев заяви,  че всички доказателства водят до друга версия за убийството, по която не се работи.

„На какво основание по-малко от месец след изчезването на Стоян Стоянов , майка му прехвърля акциите. Защо някой е поискал да осинови детето му? Шест месеца след обявяването на изчезнал човек, никой няма право да се разпорежда от негово име с авоарите му. Вместо това собственикът на „Гранити” е изключен от фирмата и дяловете му са изкупени, съдружникът му е поискал осиновяването” –коментира адвокат Бранимир Балачев. /Файл1/


Мярката може да бъде обжалвана в 7-дневен срок пред АС Бургас.