Полицията за случая в Детелина
Полицията за случая в Детелина / Дарик Бургас

От пресцентъра на Областна дирекция на полицията излязоха със становище за случая в карнобатското село Детелина. Публикуваме текста без никаква редакторска намеса:

Във връзка с публикации, визиращи сбиване и нагнетяване на напрежение в с. Детелина, общ. Карнобат, Ви уведомяваме, че се касае за протести на група жители на селото, осъществени пред секционната избирателна секция по повод гласуване на хора, които не живеят в с. Детелина и са вписани допълнително в списъците на жителите. Сбиване не е осъщестявано, като на място в карнобатското село има екипи от служители на Районно управление – Карнобат и бургаската жандармерия.

Констатирано е, че дописаните хора не са от Стралджа, както твърдят местните, а от Карнобат и притежават имоти в землището на с. Детелина. Председателят на Общинската избирателна комисия в Карнобат лично е разяснила на протестиращите причината, поради която допълнително вписаните в списъците на жителите на селото / около 40 човека/ имат право да гласуват - а именно наличието на собственост в землището на с. Детелина.

Обяснен е и законовия ред за касиране на изборите в селото. Изрично е уточнено, че недопускането на гласоподаватели до изборната секция представлява сериозно нарушение на изборния процес, за което закона е предвидил и съответното наказание.

Процесът на гласуване в селото не е прекъсван и всички желаещи да гласуват осъществяват това свое право.