/ Община Бургас

Уникален експонат ще може да бъде разгледан от днес до края на месеца в музея в Акве Калиде. Това е камък от времето на император Нерон, намерен по време на археологическите проучвания в туристическия комплекс. Посетителите на музея ще бъдат и първите, които могат да го видят, тъй като досега той не е бил показван пред публика.

Научете за Ескулаповата змия

Находката поставя поврат в досегашната научна хипотеза за началото на строежа на Римските терми в Акве Калиде. Доскоро се предполагаше, че термалният комплекс е изграден от император Траян през II в. сл. Хр., тъй като останалите римски бани в региона са построени по това време.

 

Представиха първата книга за Акве Калиде


След откриване и разчитане на надписа върху камъка, долната хронологическа граница на римските обекти в Акве Калиде се измества в началото на втората половина на I в. сл. Хр. като това се илюстрира от надпис на Нерон за построяване на баня.

Според Н. Шаранков, началото на Акве Калиде се датира между 60 и 68 г. от I в. Проучвателят допуска, че е възможно банята да е изградена около 61 г., когато Нерон строи пътища и пътни станции в провинция Тракия.

Археологическите проучвания, ръководени от археолог доц. Димчо Момчилов, разкриват още няколко структури към средата на I в. Между тях е мраморен басейн. Разкрити са 5 стъпала от източния му край, които се намират точно пред входа на Банята на Сюлейман - днешен музей. По-голямата час от това съоръжение остава под основите на турската баня.
 

Вече ще обикаляме Акве Калиде по пасарелки


Музеят в ТК "Акве Калиде" ще работи през ноември от 9:00 до 17:00 ч., без почивен ден. Цената на посещение в музея е 4 лв. за редовен билет, 2 лв. за ученици и пенсионери и включва прожекция на 3D мапинг филм. Експозицията се осъществява с партньорството на Регионален исторически музей - Бургас.