Плажът в Лозенец остава затворен, къпането опасно и забранено
Плажът в Лозенец остава затворен, къпането опасно и забранено / profit.bg

Плажът в Лозенец остава затворен.

Директорът на здравната инспекцията в Бургас Георги Паздеров поясни, че на първи пост на плажа, където се влива водата, идваща и от пречиствателната станция, все още е високо съдържанието на ешерихия коли. При 500 единици в 100 мл вода допустима норма, най-голямото надвишение на плажа в Лозенец е 7000-8000 при последните проби, уточни д-р Паздеров.

Днес са взети нови проби, а здравните инспектори ще разрешат ползването на плажа, след като две последователни проби покажат нормални микробиологични показатели. Пробите от днес ще бъдат готови в сряда. Едва тогава ще бъде взето решение дали плажът да се отвори. Въпреки тази мярка туристите не са спрели да плажуват и да се къпят.

Замърсяването е причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система на пречиствателната станция в Лозенец.

От петък - 21 август, по показател ешерихия коли се наблюдава съответствие на три от четирите взети проби, като несъответстваща е пробата до първия спасителен пост, най-близо до реката. По показател чревни ентерококи една от пробите показва съответствие с изискванията на Наредба №5, а останалите показват значително понижаване на стойностите в сравнение с предходните проби.

В сравнение с ешерихия коли, чревните ентерококи са по-устойчиви в околната среда и подобряването на качеството на водата е малко по-бавно.

От Регионалната здравна инспекция-Бургас препоръчват на посетителите на плажа да спазват забраната и указанията на концесионера на плажа. Към момента не се наблюдава повишаване на заболеваемостта от чревни инфекции на територията на Община Царево.