"Петя на моята Петя" е моментна снимка на съвременния Бургас
"Петя на моята Петя" е моментна снимка на съвременния Бургас / Снимка: Симон Варсано
С новия български филм, посветен на Петя Дубарова, ще бъде открито 24-тото издание на София филм фест - на 12 март, от 19.30 часа, в Зала 1 на Националния дворец на културата. Така хората, които разбират от кино и организират това най-престижно по рода си събитие у нас, предварително дадоха оценка на неговите качества.
"Чест е за Бургас, че тази мащабна продукция бе заснета на наша територия. Зрителите ще видят във филма някои от най-красивите кътчета на нашия град", каза кметът Димитър Николов.

"Петя на моята Петя" емоментна снимка на съвременния Бургас- морето, морската градина, моста, плажа към солниците, фара и пристанището, църквата "Кирил и Методий". А много от сцените са заснети в СУ "Кирил и Методий" - най-старото градско училище, което миналата година отпразнува 150-годишен юбилей.

Другояче нямаше как да бъде. Бургас е родно място и вдъхновение за поетесата Петя Дубарова. Тя не е главната героиня във филма, но присъства навсякъде в него с духа, таланта, мъдростта, а и с образа си на 40-годишна зряла жена (в ролята ще видим изключително убедителната Алиса Атанасова), каквато можеше да стане, ако не беше избрала да остане завинаги на 17. А главният герой всъщност е една друга Петя - бургаско момиче от нашето съвремие, чувствително и с творчески потенциал, което се опитва да запази своите идеали, а днес това е толкова трудно, че понякога ти идва да се откажеш от всичко, дори от живота...

"Петя на моята Петя" бе заснет с финансовата подкрепа на Националния филмов център и Община Бургас. Той е продукция на "БЪФ пикчърс", копродуцент е "Концепт студио". Оператор на филма е Иван Вацов, продуцент - Николай Урумов, режисьор - Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова. В главните роли ще видим Александра Костова, Алиса Атанасова, Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов, Моньо Монев, Орлин Павлов и др. Много от актьорите са родени в Бургас или свързани с него, а като статисти в заснемането на филма се включиха близо 500 местни жители.

"Петя на моята Петя" трябва да бъде официално пуснат на голям екран в края на 2020 г. Но Община Бургас и продуцентът Николай Урумов имат желанието филмът да има своята предпремиера в нашия град през април - месецът, в който е родена Петя Дубарова.