Паметникът на жертвите от комунизма във формата на кръст
Паметникът на жертвите от комунизма във формата на кръст / СДС - Бургас

Паметникът на жертвите от комунизма да бъде поставен възможно по-скоро. Това мнение изразиха бургазлии при общественото обсъждане на окончателния вариант на проекта. В последните години създаването на паметника се превърна в кауза за СДС - Бургас, която бе подкрепена и от останалите партии от Реформаторския блок.

„В капиталовата програма на Община Бургас има заделени средства за изграждане на монумента", увери началникът на Отдел „Устройствено планиране" арх. Димитър Алексиев. Той обясни, че проектът е разгледан на сесия в Министерството на културата и върнат с препоръка за озеленяване около него.

„На общественото обсъждане има много хора, чиято съдба е свързана с репресиите на комунизма. За съжаление голяма част от днешното поколение не е чувала за тези събития, затова паметникът ще държи паметта ни будна за злото, което не трябва да се повтаря", каза Общинският съветник от Реформаторския блок и общински секретар на СДС в морския град Тошко Иванов.

Част от бургазлии поискаха имената на стотиците загинали да бъдат изписани на пана, които да стоят отстрани на паметника. „Да помним злото, да не отмъщаваме за него, но да не допускаме то да се повтори", е едно посланията, които ще бъдат изписани върху монумента.