/ netinfo
Гимназия по иновации в Бургас ще подготвя кадри за ИТ сектора. Това предложение на кмета Димитър Николов бе прието днес с абсолютно мнозинство на по време на сесията на общинския съвет в града. Учебното заведение ще се намира в комплекс ”Меден рудник”, където се помещаваше Професионалната техническа гимназия.

Приевмът за ученици ще е след седми клас, а програмата ще е иновативна и ще насърчава предприемачеството. 90 % от преподавателите ще бъдат привлечени от София. Ще се търси финансиране от държавата и резерви в местния бюджет.

„Големите фирми ще се борят за кадрите на това училище. Те ще имат възможност сами да избират къде да работят. В  момента софтуерните специалисти, завършвайки своите курсове от по 6 месеца, са достатъчно подготвени, за да работят във всяка една фирма. А тези деца ще учат програмиране пет години.. Освен това, те ще учат много детайлно изкуствен интелект”, каза кметът Димитър Николов..

Той вече вече е изпратил покани до 10  водещи софтуерните компании, които  да пратят своите мениджъри, за да участват в училищното настоятелство и да дават насоки за учебната програма на иновативната гимназия. „Ще има училищни фирми и когато учениците навършат 18 години ще им бъдат подавани конкретни проекти за софтуерни решения, които ще се подават от настоятелството.

Тръгваме по сериозен път и очакваме от вас подкрепа“, подчерта Николов и допълни: Утре отивам в Министерството на финансите и се надявам да осигурят средства. На мнение съм, че българският парламент и държава трябва да отделя много средства за подобряване на начина на обучение и развитието на училищата”. |

Идеята адмирира и опозицията, като единствените резерви бяха по отношение на местоположението на новото учебно заведение.

„Това предложение ще окаже влияние върху икономическото развитие на Бургас в дългосрочен план. Единствената ми забележка е за локацията, защото за мен е елитно училище и трябва да търсим подходяща сграда в центъра. Но все пак по-добре да почнем отнякъде и това нещо да се развива.”, заяви общинският съветник от СЕК Константин Бачийски.

Според Стефан Колев от ГЕРБ, обаче мястото е подходящо, защото приличало на големите кампуси в Европа, които са с подобни локации – извън населеното място, близо до гора.