Откриха Световното по ушу
Откриха Световното по ушу / Дарик Бургас
Откриха Световното по ушу
90086
Откриха Световното по ушу
  • Откриха Световното по ушу

С атрактивни демонстрации и пищна заря откриха шестото Световно първенство по ушу за младежи в Бургас. Тържествената церемония на пл. „Тройката" събра на една сцена знаменосците на петдесетте нации, участващи в надпреварата за световно отличие.

1 000 състезатели от пет континента до 18 години мерят сили в спортна зала „Младост". 15 състезатели от Българския национален отбор по Ушу съще се включват в първенството - шестима ще покажат умения по "Сан да" - свободни двубои по правилника на Световна ушу федерация и 9 състезатели по "Тао Лу" - форми с и без оръжие, които са двете основни категории, включени в програмата. 90% от участниците в Националния отбор по Ушу са от Бургас. Първенството ще продължи до 3 октомври.

Сред официалните гости бяха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, вицепрезидентът на МОК и президент на Световната федерация по ушу Дзай Джин, вицепрезидентът на Световната федерация по УШУ Антъни Го, организационният директор на Световната федерация по ушу Байрън Якобс, зам.-кметът Красимир Стойчев.

"Горд съм, че именно Бургас е домакин на Световното първенство. Извървяхме много дълъг път. Този път започна през далечната 1990 година, когато създадохме нашата организация. Възпитавахме поколения деца на трудолюбие и всеотдайност. Уверявам ви, че няма да спрем до тук. Ще гоним нови успехи", каза по време на откриването председателят на Българската ушу-федерация, Стефан Колев./ Звукова снимка от откриването, чуйте в прикачения файл.