/ iStock/Getty Images
Нова съвременна медицинска апаратура, пристигна днес в Онкологичния център в Бургас. Става въпрос за три апарата, които ще осигуряват диагностика, лечение и последващо наблюдение за онкологични заболявания. Апаратурата ще бъде монтирана от инженери от Германия. Това съобщиха от пресслужбата на Община Бургас.

Началникът на лабораторията "Клинична дозиметрия" в Онкологичния център д-р Николай Муткуров обясни, че новите апарати са за хибридна образна диагностика и ще могат едновременно в цялото човешко тяло да определят къде има туморен процес, колко е разраснал и как да се излекува.

Апаратът позитронен емисионен томограф може да определи в човешкото тяло къде има туморни образования или метастази, най-вече в меките тъкани. Освен това, има пряко отношение към диагностиката и лечението на заболяванията, каза д-р Муткуров.

Другият апарат с помощта на радиоактивни източници ще определя разсейките или туморите в костите. С него може да се диагностицират различни тумори. Апаратът е от най-ново поколение и разполага с два детектора за локализиране на всички видове ракови заболявания. Третият апарат ще бъде монтиран в операционна зала. С него ще се лекува карцинома на шийката на матката при жените и на простатната жлеза при мъжете.

И двете заболявания са много злокачествени, а лечението ще бъде в имплантиране по оперативен начин на радиоактивен източник или в самия карцином или непосредствено до него, който ще унищожи туморния процес, каза д-р Муткуров.

Преди да бъде пусната в експлоатация, в рамките на месец, с апаратурата ще се извършват тествания с Агенцията по ядрено регулиране.

В понеделник в Онкологичния център в Бургас ще пристигне и нов 5 D скенер, който също ще бъде монтиран и тестван, преди въвеждането му в експлоатация.
 
БТА