Обвиниха българския граничар, убил турски бракониер
Обвиниха българския граничар, убил турски бракониер / netinfo
Военна прокуратура Сливен предяви обвинение на бургаския граничар, застрелял в схватка турски рибар-бракониер на 17 април тази година. Квалификацията е “причиняване на смърт по непредпазливост”. След получаване на обвинението, Росен Кожухаров, адвокат на граничния полицай Михаил Цонков заяви, че неговият клиент “категорично не се е признал за виновен и вярва, че българското правосъдие ще свърши перфектно своята работа”.

Инцидентът стана, когато сержант Михаил Цонков и негов колега опитаха да арестуват на 17 април екипажа на турска риболовна гемия, многократно навлизала нелегално в български териториални води, за незаконен улов на калкан. Тогава бракониерите оказаха яростна съпротива, опитаха да потопят с канджи лодката на българските граничари, а патрулният партньор на сержант Цонков получи множество рани при ръкопашния бой с турските рибари.

По време на инцидента, при падане на дъното на лодката, картечният пистолет “Скорпио” на Михаил Цонков произведе изстрел и рани смъртоносно единия от бракониерите. На път за болницата, той почина. Пенчо Цонков, баща на обвинения, заяви в разговор с репортери, че неговият син е жертва на натиск “в името на добрите българо-турски взаимоотношения”, без да уточни какво точно има предвид.

След излъчване на материала, слушатели на Дарик радио питаха многократно “Ще позволи ли Европейският съюз защитник на неговата външна граница да бъде осъден за това, че я е пазил от бракониери?”