Горан Горанов
Горан Горанов / Снимка: Архив
Отдел „Специализиран” на Софийската прокуратура разследва смъртта на затворника
Софийска градска прокуратура назначи нова комплексна съдебно - техническа експертиза, която да бъде извършена от специалисти в областта на отоплителните системи, за установяване на точната причина за смъртта на Горан Горанов, бивш европейски шампион по борба за кадети. Той издъхна в килия номер 228 на бургаския затвор през март м.г., а според близките му е загинал след като пара под високо налягане е избила от инсталацията за отопление зад решетките. Твърди се, че младият мъж буквално се е сварил, а на кадри, публикувани в медиите непосредствено след смъртта му, ясно личеше, че парчета кожа буквално са се свлекли от тялото му. Според заключението на съдебните медици обаче Горан е издъхнал от остра сърдечна инсталация.

Адвокатът Захари Кирилов, ангажиран от семейството на загиналия, твърди че непосредствена причина за смъртта са именно проблем с парната инсталация, неглижиран умишлено от управата на затвора. Юристът настоява под клетва пред съдия да бъде разпитан директора на бургаския затвор комисар Бранимир Мангъров. Прокуратурата обаче отхвърля искането, поне на този етап.

„Към настоящия момент не се налага извършване на исканото действие по разследване, тъй като неговите показания като свидетел не биха допринесли за изясняване на обективната истина. Едва след изготвянето на посочените по-горе експертизи и задълбочен анализ на събрания доказателствен материал, ще бъде извършена преценка за необходимостта от разпит на комисар Мангъров или същият ще има друго качество в производството, различно от свидетел”, се казва дословно в постановлението на зам.- градски прокурор на София Михаела Райдовска.

Разследването първоначално се водеше в Бургас, но изненадващо бе изпратено в столицата. В момента томове с доказателства се намират в отдел „Специализиран” на Софийска градска прокуратура.