Нови 150 дървета с новия мол в Бургас
Нови 150 дървета с новия мол в Бургас / netinfo


Нов парк със 150 дръвчета от различни видове допълниха екологичния профил на морския град и го придвижиха крачка напред в амбицията му да бъде най-зеленият град на Балканите.
Инициативата е част от еко-програмата на първия мол в България, който предстои да бъде сертифициран по международния стандарт за устойчиво строителство LEED. Идеята е реализирана с помощта на младите биолози от местната природо-математическа гимназия "Акад. Никола Обрешков".
Със съдействието на община Бургас бе определено паркът да бъде разположен около новопостроения спортен център в комплекс "Славейков", в чиято близост се намира и търговско-развлекателният комплекс.
"Трябва да се грижим за планетата си. Затова изградихме Galleria Burgas съобразно най-съвременната еко-концепция - намаляваме емисиите въглероден диоксид, повишаваме енергийната ефективност, използваме изцяло природосъобразни строителни материали. Затова и днес всички сме тук, за да дадем живот на нова зелена зона в Бургас", коментира акцията изпълнителният директор на фирмата-инвеститор  Дани Беркович.

Ръководителят на групата - биологът Елена Станчева, коментира, че десетокласниците са изключително чувствителни към тематиката за опазването на околната среда и с ентусиазъм са се включили в „теренния" час по биология, иницииран от търговския център. Според последните изследвания в областта на екологията, наличието на зелени пояси подобрява климатa в микрорайона и повишава енергийната ефективност.

В новия парк в „Славейков" вече има 51 иглолистни и 100 широколистни дръвчета. Акцията е изцяло финансирана от Galleria Burgas.