/ netinfo
Неясен спор заплашва да провали инициативата за възстановяването на фасадното пано на ПГСАГ „Кольо Фичето“ в Бургас. Енчо Рачев, който е автор на произведението и неговото семейство смятат, че Дружеството на художниците няма право да възстанови паното.

Близките на автора се позовали на Закона за авторското право. Това обяви на среща с журналисти, председателят на Дружеството на художниците в града Митко Иванов.

Събраха парите за фасадното пано на Строителния

Според него, Рачев дори искал хонорар от 8 000 лева от събраните 12 000 лева от дарители. 2 000 лева пък щели да бъдат нужни за оригиналната вар за възстановяване на творбата, с която разполага само семейство Рачеви.

„Свързахме се с Дружеството на художниците, за да ни помогнат за възстановяването на това произведение. Самият Енчо Рачев в почетен член на това дружеството. От миналата година имаме уверението и на Рачев, и на Иванов, че възстановяването ще възлиза на 12 000 лева. Събрахме средствата с помощта на ученици, родители и дарители. Всичко до подписването на договорът се развиваше чудесно.

Нямахме притеснения. Тогава се появи Енчо Рачев с адвокати. Претенциите започнаха в момента, в който стана ясно, че сме събрали сумата”, коментира директорът на гимназията инж. Даниела Симеонова.
 
На 19 март – благотворителна изложба за паното на Строителния

Според Иванов, Рачев искал да бъде консултант по дейностите, както и да ръководи разходването на дарените пари. „Съгласихме се. Единствено сумата не уточнихме. Никъде в подписания вече договор не пише, че училището трябва да иска разрешение за възстановяването по Закона за авторството“, обясни Митко Иванов. Към момента реставрационните работи по паното са спрени.