National Geographic излъчва филма за мощите на Св. Йоан
National Geographic излъчва филма за мощите на Св. Йоан / sozopol.org

В 21.00 ч. вечерта днес ще бъде излъчен по National Geographic Channel филма за мощите на Св. Йоан Кръстител, открити на остров Свети Иван, край Созопол.

Той се казва „Изгубените мощи на Йоан Предтеча" и анонс за излъчването му тече вече седмица по телевизиония канал.

Мощите бяха открити преди две години от екип археолози, начело с проф. Казимир Попконстантинов.

Във филма ще бъдат показани детайли около разкриването и изследването на мощите от специалисти в България и лабораторията на Оксфордския университет.
Това съобщиха археолозите, които работят в Созопол. "Възможно е откритите от проф. Казимир Попконстантинов кости край Созопол да са на свети Йоан Кръстител, но това никога не може да бъде доказано категорично" - такъв е изводът от направените досега изследвания на костиците. Разходите по изследванията са финансирани от телевизионния канал "Нешънъл джиографик".

Изотопните анализи са извършени в лабораторията на университета в Оксфорд, а ДНК експертизите - в Копенхаген.

"Резултатите надминаха очакванията ни. Изотопните анализи показаха, че останките са на индивид от мъжки пол, който е живял в периода от 50-а година преди Христа до 75-а година след Христа. Но това не означава, че е починал на 125 години", разказа преди време проф. Попконстантинов. Освен това е установено, че човекът се е хранил с много протеини. "Това потвърждава библейските сведения, че свети Йоан Кръстител се е хранил само с див мед и акриди, вид пустинни скакалци", каза професорът. Скакалците са изключително богати на протеини и са обичайна храна за много народи и до днес. ДНК анализите пък показали, че човекът е бил средиземноморски тип, което съвпада с географския район, обитаван от светеца. Изследванията на костите ще продължат в Ирландия. Там ще се проверява по какъв начин шестте частици са били взети от тялото на покойника - чрез отчупване, измъкване или срязване. Това ще е много показателно какво е било отношението към тленните останки.

Когато Попконстантинов попаднал на мощите, открил и надпис. От него станало ясно, че са пренесени от Антиохия до остров Свети Иван край Созопол.