Над сто съборени постройки на Ченгене скеле, искат отсрочка за други 100
Над сто съборени постройки на Ченгене скеле, искат отсрочка за други 100 / netinfo

107 незаконни постройки са премахнати в Ченгене скеле, съобщи директорката на РДНСК -Бургас Ваня Радева. Тя взе участие в публична дискусия по актуални проблеми на Ченгене скеле, организирана от областния управител Павел Маринов. На дискусията присъстваха представители на Община Бургас, РДНСК, РУГ, РИОС и ОД на МВР.

Броят на заповедите за събаряне е общо 252, а от тях 251 са в сила. Те подлежат на процедура за принудително изпълнение на заповедите за премахване и РДНСК е длъжна да изпълни решенията на съда. Ако изпълнението се обжалва и съдът го спре, единствено тогава постройките няма да бъдат съборени. 
За 7 от тях има риск от премахването им до два месеца. Димитър Янчев от сдружението на рибарите в Ченгене скеле „Морски сговор" помоли да не събарят домовете на 5-6 от членовете, докато влезе в сила урегулирането на земята около третия канал в района, като след това те ще преместят материалите се там и вече законно ще си построят хижи и домове. "Не сме толкова богати да събаряме на хората домовете, а после да ги градим наново като след два месеца започват да копаят канала", каза още той.
Същевременно главният архитект на община Бургас Веселина Илиева съобщи, че вече е одобрен подробен план за територията на два бивши имота, за които е започнала промяна на предназначението на Държавен горски фонд. ОбС е създал селищно образование със свое решение, така че да гарантира статута на тази територия като урбанизирана. Подробният устройствен план е в сила.
"Предстои приключване на процедурата по тяхното предоставяне в собственост на общината с решение на МС. За останалите имоти, обособени за рибно рибарски дейности, има стартирана процедура, но тя не е приключила, тъй като към момента няма яснота как ще бъде осъществяван начинът на тяхното ползване и разпореждане след това", каза арх. Илиева.