Започна настаняването на украинските бежанци в държавните почивни бази по морето.

Станцията на БДЖ в Приморско разполага с 242 места, оснанали са свободни едва 100 свободни легла. Първите, които се настаняват тук, са предимно майки с деца.

Украинците бързат да напускат хотелите, защото част от хотелиерите вече искат от бежанците да им се доплаща по 10 лв. след края на програмата.

Стела Костадинова

Рая от Запорожие днес е напуснала хотел в Приморско с малкия си син и е струпала багажа си в стаята в станцията на БДЖ.

" Условията тук не са като на хотел. Студено е, климатикът е стар и не работи. Но все пак има легло, душ. Купила съм храна за детето. Още не съм видяла каква ще е храната", сподели тя за DarikNews.bg.

Стела Костадинова

От поддръжката на базата казват, че не във всички стаи все още има уреди за отопление. Не са сигурни, че ако си поставят още климатици инсталацията ще издържи. Близо 3000 украинци има настанени в хотели в Приморско и Китен. Част от тях се събраха на протест до сградата на общината. Те стартираха петиция до Министерски съвет и Европейската комисия, в която настояват правителство да преразгледа решението си и да продължи програмата при същите условия.

Украински бежанци излизат да протестират в Приморско (ВИДЕО)

Хотелиери в Приморско отричат да искат пари от украинците, за да ги оставят в базите си до 15 октомври.

Стела Костадинова

"Държавата ще вложи повече пари, за ремонт на държавните бази, отколкото да продължи програмата по хотелите," заяви хотелиерът Емилия Затова.