Морско училище Бургас
Морско училище Бургас / Снимка: Дарик-Бургас
IT гимназията беше змиярник, сега е като 4-звезден хотел, каза кметът Димитър Николов
Морското училище в Бургас „Свети Никола“ преминава от държавни в общински ръце. Това реши Общинският съвет с 38 гласа За, 8- Против и 1 - Въздържал се. Така, на практика, местната власт се ангажира да върне позабравената слава на едно от най-реномираните училища в града. И да инвестира в материалната му база. Проблем, който е и една от причините за отлива на ученици от иначе престижното школо. 

Кметът Димитър Николов настоя съветниците да подкрепят докладната. „Не се съмнявайте, че общината ще върне старата слава на Морското", каза Николов. И даде за пример IT гимназията. "Там беше един змиярник, а сега е като 4-звезден хотел", излюстрира той.

Администрацията ще търси европейски средства за ремонт на учебното заведение. Предвижда се, след окончателното придобиване на собствеността, съгласувано с МОН да бъде въведена и промяна в учебния план, отворена към нуждите на бизнеса и съобразена с обучението във Висшето военноморско училище „Никола Й.Вапцаров“
 
Общинския съветник от ГЕРБ Виолета Илиева подчерта, че именно това е заложено и в изискванията за промяна на собствеността на учебните заведения- за да бъдат общински в тях  трябва да се изучават професии, значими за града. „За 60 години десетки хиляди души са придобили специалност в Морското. “, заяви Илиева. 

„Дали парите на хората не е по-важно да отидат някъде другаде, а не за ремонти на Морското? Държавата също трябва да си влезе в ролята и да поеме отговорност за базата на училището“, контрира съветника Живко Табаков.

Според него докладната показва добрите намерения за спасяване на Морското, но в нея не се посочвало дали е извършен финансов одит на училището, а също и на базите, с които то разполага. Табаков посочи, че Морското има база в Отманли, както и част от хотел „Атлантик“ в Бургас, а към тях вече имало и интерес.

„Възможно е да има злоупотреби. Знам, че училището има финансово наследство в размер на 300 000 лева. Нека администрацията да направи проверка за тези средства и дали са похарчените по правилния начин. Морското е в тежко финансово състояние и не е тайна, че част от издръжката му се поемаше от Автото, когато се помещаваха под един покрив„, каза още Табаков. Той настоя към докладната да бъде допълнено да не се отдават на концесия или продават имотите на училището. Колегите му обаче не приеха искането му.

В рамките на месец Министерство на образованието ще издаде акт, с който училището ще премине под опеката на Община Бургас.