Модерни заведения вместо стари столови в училищата в Бургас
Модерни заведения вместо стари столови в училищата в Бургас / netinfo

Модерни заведения в училищата, които предлагат топла и здравословна храна и събират децата в училището, за да не са на улицата всяко междучасие. За това работи в местния парламент на Бургас, кандидатът на общински съветник от листата на БСП - Христо Пехливанов.
Заведенията ще бъдат изградени от бизнеса на мястото на старите и неугледни бази на сегашните училищни столови. По предварително зададени условия за разнообразно меню от сготвена и прясна храна, фирми могат да печелят поръчки и да поемат отговорност за стопанисването на тези т. нар. ресторанти за учениците като се погрижат те да бъдат атрактивни, привлекателни за децата.
Целта на проекта е децата, особено в началните класове да се възпитават в здравословно хранене, етикет на хранене и по време на учебните занятия те да бъдат на територията на училището. Това ще спести усилия и средства за контрол и борба със затлъстяването, което се превръща в зловещ проблем за най-младите, твърди автора на идеята Христо Пехливанов.
Според него обаче е важно павилионите за полуготова и вредна храна да бъдат преместени със заповед и да не са в непосредствена близост до учебните сгради. Така опцията на ученика за вредна и бърза храна навън ще се ограничи.
„Децата няма да са пръснати в междучасие из задимени кафенета за да хапнат „на крак", или да висят пред лавки с вредна храна, където могат да станат жертва на опасни хора. Най-малкото около училище те виждат лош пример на възрастни, пушачи и в учебно време рискуват да общуват с възрастни и непознати", допълва още Пехливанов, който също е баща.
Проектът може да бъде реализиран чрез публично-частно партньорство в образованието. При добро взаимодействие между местната власт и бизнеса и добри условия за кандидатстване, ще спечелят най-вече децата.
„Затлъстяването и ниската хранителна култура при децата са причина за ужасни статистики, които до скоро с ужас гледахме по международните новини, а днес вече е в са факт при нас. Болести като диабет, сърдечни проблеми се подмладяват драстично, според статистиките през последните години. Не бива да го допускаме и можем да реагираме сега", категоричен е младият бургаски предприемач.
Както при предложението му за създаване на „хранителна банка", със съдействието на местната власт и ресторантьорите в града, така и сега идеята на кандидата за общински съветник в Бургас, била провокирана от множество успешни практики за борба с лошите навици във Франция, Италия и Германия.