Международен проект насочва защо е важно да пазим Странджа
Международен проект насочва защо е важно да пазим Странджа / netinfo
Международен проект насочва защо е важно да пазим Странджа
57215
Международен проект насочва защо е важно да пазим Странджа
  • Международен проект насочва защо е важно да пазим Странджа

Запазването на местообитанията в границите на природен парк "Странджа" е целта на мащабен проект, в който се включват специалисти от седем държави.
Една от целите по него от българска страна е съхраняването на изчезващите видове бели щъркели, блатни костенурки и понтийските пясъчни дюни. Това обяви на среща в Бургас, ръководителят на проекта от българска страна, инж. Иван Камбуров.
„При изготвянето на плана ще се разгледа опазването и на други приоритетни за защита в Парка влечуги, притежаващи сходни биологични характеристики и обитаващи местообитанията на блатната костенурка", обясни инж. Камбуров.
По думите му, в хода на проекта ще бъдат изработени специализирани, транснационални планове за опазване на видове и местообитания.
Една от основните и дългосрочни цели по този проект ще е напредък в осъзнаването и информираността на обществото за природата като културно достояние, което изисква съответната грижа и мерки за подобряване и поддържане.
Проектът е на стойност близо 4 милиона лева, 400 хиляди от които са за България.
Срокът за изпълнение е 36 месеца, в които ще бъдат направени задълбочени проучвания на местообитанията на териотрията на Парка, ще бъдат проведени над 25 информационни кампании, ще се извърши мониторинг за състоянието на защитените видове и начините за съхранението им.
Повече по темата, чуйте в звуковия файл от инж. Камбуров: