Магистрати съдят каналджии в стая на секретарка
Магистрати съдят каналджии в стая на секретарка / Снимка: Дарик
Магистрати правораздават в канцеларията на секретарка, ВСС протегна ръка
88357
Магистрати правораздават в канцеларията на секретарка, ВСС протегна ръка
  • Магистрати правораздават в канцеларията на секретарка, ВСС протегна ръка

Царево, където постоянно живеят едва 6 000 души, се оказа с най-натоварената магистратура в страната. За последните шест месеца двамата съдии, които работят там, са приключили над 800 дела за каналджийство и незаконно преминаване на границата. От 20 години съдът чака за нова сграда, за да работи в нормални условия.
Свръхнатовареност в почти денонощен режим на работа - такава е ситуацията в Районния съд в Царево. Съдебната зала е само една. Случва се процеси да се водят и в стаята на секретарката. Информацията обяви пред „Дарик" председателят на Районния съд в града - Мария Москова.

За последните 10 г. правосъдното министерство не е дало стотинка на съда в Царево - нито за текущ, нито за редовен ремонт. Магистратите никога не са имали и служебна кола, въпреки че само за тази година са конфискували в полза на държавата 36 автомобила от каналджии. Москова е поискала е от финансовото министерство да предостави на съда една кола. И тя, с оглед на икономичност, да бъде с... газово устройство.

Настоящата ситуацията ще наложи прекрояване на плановете на ВСС за редуциране на щата в магистратурите в малките населени места. Съдийската колегия най-после подаде ръка на най-натоварения съд в страната.
Чуйте повече в прикачения файл: