Лишени от свобода ще помагат при зимни бедствия
Лишени от свобода ще помагат при зимни бедствия / Красимир Калудов

Общините не са готови да се справят със зимната обстановка и е факт, че има много неуредици в тази сфера, каза в началото на среща за зимната подготовка областният управител Любомир Пантелеев. Държавни и общински служби обсъдиха днес готовността на областта за работа при зимни условия

Според шефът на ОПУ малкото ремонти на пътната мрежа в региона ще се отрази на поддържането на настилките през зимата. Управлението разполага с 220 машини. За зимата са необходими 9700 куб.м. пясък, 1530 кубика сол и 3530 тона лига. Наличните материали са недостатъчни и са разпределени неравномерно. В същото време вече е изтекъл договора с почистващата фирма, за трасето Бургас – Созопол – Приморско и в момента по административни причини няма обявена обществена поръчка за нов изпълнител от страна на НАПИ.

Готвност за работа при екстремни зимни условия обявиха от ВиК, EVN, БТК, противопожарната служба, Регионална дирекция Гранична полиция, жандармерията, полицията, КАТ, ВМБ Бургас.

Лечебните заведения също са на активен зимен режим. Линейките вече са със зимни гуми и необходимото оборудване. В болниците има лекарства и консумативи. Аптеките разполагат със запаси за нормална работа в рамките на един месец.

От бургаския затвор при бедствени ситуации през зимата могат да осигурят две мобилни групи, които денонощно са на разположение на съответните органи. Те ще бъдат на необходимото място само след писмено искане от областния управител, от кмета на Бургас и от Гражданска защита. Мобилните групи от затвора могат да действат само на територията на град Бургас.