/ Веселин Максимов
Гражданинът на Руската федерация Митрадеванда Парамахаса Свами ще остане задържан под стража за обезпечаване на производството по екстрадиция и неговото окончателно приключване, реши днес.
 
Днес състав на Апелативен съд – Бургас потвърди определението на окръжните съдии, с което на Свами е отказана промяна на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.
 
По време на съдебното заседание представителят на Апелативна прокуратура настоя за потвърждаване на задържането като правилно и законосъобразно и за отхвърляне на жалбата на руския гражданин.
 
Защитата пледира за „домашен арест“ като  се мотивира с представени писмени доказателства, че 41-годишният мъж не се е укривал, пребивава законно в България и извършва търговска дейност, финансово обезпечен е и има настоящ адрес в гр. Бургас.
 
Самият Митрадеванда Свами заяви пред съда, че искането за екстрадиция е по политически причини, защото бил много активен в социалните мрежи и това е начин властта да се разправи с него.
 
Въззивният състав не намери основания за промяна на мярката за неотклонение, като в определението си посочва, че напълно споделя изводите на първата инстанция.
 
Пресцентърът на Апелативен съд – Бургас припомня, че Митрадеванда Свами се издирва от съдебните власти на Руската Федерация,  за да бъде съден за убийство.  
 
В искането за временно задържане под стража на руския гражданин се посочва, че са налице данни за извършени и други престъпления от лицето, а именно-сексуално насилие и мъчения над деца.
 
Както и, че лицето е лидер на криминална група, създадена с цел набиране на жени от Русия, Украйна и Белрус през Интернет.

Момичетата са принуждавани да прекратят всякакви контакти с техните близки, да имат сексуални отношения с лицето, да участват във филми с порнографско съдържание и да проституират в Европа, САЩ и Мексико.
 
Същият е заподзрян и за убийството на непълнолетно момче, което е безследно изчезнало от 17 март 2016 година, както и за мъчения и насилствени сексуални действия срещу други лица.
 
Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.