Кръст с лъч към небето за жертвите на комунизма
Кръст с лъч към небето за жертвите на комунизма / Пресцентър

Кръст, от чийто център вечер към небето ще свети лъч е проектът за паметник на жертвите от комунизма, представен днес по инициатива на Реформаторския блок в Бургас. Презентацията умишлено беше направена на 1 февруари – деня за почит към тях. В нашия град те наброяват около 300 души. Автори на проекта са бургаските художници Атанас Стоянов и Любомир Коцев.

На днешния ден през 1945 година Народният съд издава смъртни присъди на тримата регенти, 22-ма министри от правителствата след 1941г., 67 депутати от 24-то НС, 47 генерали и висши офицери. За около година у нас са избити общо около 20 000 души, обявени за „врагове на народа”.Събралите се днес отдадоха последна почит и на починалия президент Жельо Желев.

На представянето на проекта на паметника присъставаха лидерите на Реформаторския блок в Бургас, общински съветници от ГЕРБ, НФСБ, Съюзът на репресираните и много граждани. Гост беше и земеделецът Атанас Костандиев от Твърдица, прекарал 22 години от живота си в затвора по вина на комунистите.