Кметът на Царево Георги Лапчев
Кметът на Царево Георги Лапчев / netinfo
Георги Лапчев:
100409
Георги Лапчев:
  • Георги Лапчев:
„Да, на морето е, но ние сме най-морската община, имаме 64 км брегова ивица - всичко ни е на морето. И в случая, строителството е законно. Спазени са всички изисквания, проверил съм в детайли. Не можем да тръгнем да национализираме, защото някой е решил, че това не му е красиво". С тези думи кметът на Царево Георги Лапчев коментира поредния щрих от печалната картина на строителна инвазия по морето - поголовното изсичане на борови дървета край къмпинг „Арапя“, настъпването на багери и превръщането му във  ваканционно селище.

Според становището на Държавното горско стопанство в Царево, теренът -  на първа линия до морето, не попада в горска територия. От Регионалната екоинспекция в Бургас и Община Царево заявиха, че строителството отговаря на всички изисквания и заложените параметри. А парцелът е частен. Собственик на имота е била софийската фирма „Bulgarian Properties“. Тя обаче го е продала на "Арапя Билд", която е и възложител на строителството. Сега, по план, там ще се строят шест двуетажни вили.

Ще стане ли частен „Шофьорския плаж“

„Става въпрос за урегулиран поземлен имот, предвиден като зона за урбанизиране в Териториалния устройствен план през 1997 г. От 2007 г. е издадено разрешението за строеж.Това, подчертавам, е частен имот, преди това пак е бил частен, и преди това, и преди това... А много, много, преди това е бил земеделски... Преди 30 г., когато са били възстановявани тези земи, тогава да бяха излизали, да жалят процедури, за да не се случи това. Сега, постфактум, е много лесно да се каже. Спри ги!  Как?!  Да наруша закона ли?!. Тогава мен ще ме осъдят. Нали всички се борим затова- нещата да са по правилата. А аз не искам да си превишавам правата“, заяви Лапчев. И пред репортер на Дарик-Бургас допълни: Ваш колега наскоро ме попита: „Знаете ли, че през 30-те-40-те години тук е имало дюна?“ Не знам, защото тогава не съм бил роден. Но сигурно преди две хиляди години тук е било морско дъно. Да сезираме института по Океанология ли и да търсим водни бозайници...“

Какво още каза кметът на Царево Георги Лапчев пред репортер на Дарик-Бургас, чуйте в звуковия файл: