будители
будители / БГНЕС

В Деня на народните будители кметът Димитър Николов отправя поздрав към всички учители, свещеници, писатели, журналисти, хора на науката и изкуството, наследници на онези достойни българи, които почитаме на тази дата, съобщават от пресслужбата на местната администрация. 

"Нека помним имената на предишните и нека днешните будители продължат тяхното дело - да живеят и работят с мисъл за България, да защитават правото да сме свободни в собствена страна, да съхраняват нашите език, вяра и култура. Общото между всички будители е това, че са хора за пример. Те учат другите и другите се учат от тях. Дори в най-бедни години българинът е правил всичко възможно да изучи децата си", се казва в официалното обръщението на кмета по повод днешния празник. 

Във всички населени места в областта са планирани прояви, посветени на Деня на народните будители. Община Приморско организира и факелно шествие, което ще започне от 18.00 часа пред сградата на местното читалище. Пред айтоския храм "Св. Димитър" ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на айтоския първоучител Господин Димов Бъчеваров.