Извадиха потъналия "Кук" (СНИМКИ)

Днес по обед започна акция по изваждането на кораба „Кук”, който беше потопен в пристанището на град Поморие от бурното море в края на февруари. Припомняме, че плавателният съд не беше надеждно швартован, което доведе до пробив корпуса от ударите в кея.
 

Кораб Кук акция по изваждането му


В операцията днес бяха използвани два крана. В изваждането на трикорпусния катамаран се включиха повече от 20 души.

Кораб Кук акция по изваждането му

Няколко часа след началото на акцията голяма част от водата, нахлула в корпуса на кораба, беше изпомпена с няколко помпи. Едно от стоманените въжета, които го държаха на повърхността обаче се скъса. За щастие не се стигна до сериозен инцидент.

Кораб Кук акция по изваждането му

Въжето беше сменено за десетина минути и помпите бяха пуснати отново. Все още не е ясно колко ще струва възстановяването на плавателния съд, заяви собственикът Яни Пападопулов. По думите му, плавателният съд е с капацитет от 210 души. "От седмица работим по изваждането с водолаци, беше на въздушни възглавници. Той буквално беше стигнал до дъното. Просто нямаше накъде повече да потъва", каза Пападопулов. 

Кораб Кук акция по изваждането му

Емблематичното корабче „Кук” изпълнява курсове в поморийския залив и до остров „Св. Анастасия”. Днешната акция по изваждането му събра много жители на Поморие на пристанището.