Ивайло Зартов заплашвал свидетел, намеква и за конспирация
Ивайло Зартов заплашвал свидетел, намеква и за конспирация / netinfo

 

"Аз съм камикадзе, ако трябва ще изгоря всички. Мълчи си и внимавай какво говориш!", казал Ивайло Зартов на счетоводителя си Орлен Тъщан. Свидетелят твърди, че се страхува от Зартов и се опасява за сигурността на семейството си.

Показанията на бившия счетоводител на “Инглиш Вилидж” ООД, дадени “на четири очи” бяха прочетени в съдебната зала днес по време на делото срещу Ивайло Зартов в Бургаския окръжен съд. Той е подсъдим за присвояване на 3 110 036 млн.лв и разпиляване на други  462 698 лв. от българо-руското дружество. Парите са били изтеглени от сметките за периода от ноември 2004 до октомври 2008 г., когато Зартов е бил управител и е трябвало да изгради ваканционно ВИП селище със сто къщи край бургаското село Димчево.

Малко преди отстраняването на Зартов от длъжността неговият счетоводител напуска фирмата. “Той ми обясни, че Тонко Фотев му подливал вода и говорел лоши неща за него на руснаците. Предупреди ме за това, че Гудков е бивш полковник от КГБ и притежава най-голямата фирма за охрана в Русия и ми забрани за давам информация и документи на партьорите в Инглиш Вилидж” посочва в показанията си Орлен Тъщан.

Неочаквано подсъдимият изведнъж поиска специални мерки за защита и обяви, че едва тогава ще дава показания. Преди това успя да замеси в делото и Руската служба за външно разузнаване.

“Част от средствата които получавах по договор за заем от "Бизнес секюрити консълтънс лимитид"  предавах лично на Тонко Фотев като резидент на Руската служба за външно разузнаване. Мария Гудкова няма представа за истинската цел на тези пари” –каза пред съда Ивайло Зартов. Той отказа да говори за откраднатите  общо 3.7 млн.лв докато не бъде защитен.

20 % от капитала на "Инглиш Вилидж" е на  "Росболстрой" ООД, а 80 % е на гибралтарската "Бизнес секюрити консълтънс лимитид”, един от собствениците на която е бившият полковник от КГБ и настоящ депутат от Руската дума Генадий Гудков.

Средствата захранвали сметките на дружеството, което Зартов е управлявал са идвали гибралтарската фирма и са били предназначени на закупуване за земя , промяна на статути на земеделски площи и изграждането на ВИП комплекса до Бургас. Според двойната счетоводна експертиза бившият "благодетел на Бургас" е изтеглил неправомерно над 3.1 млн. лв.

Делото продължава на 23 и 24 февруари.