Йордан Янков - Руския: Общински стипендии за децата - шампиони

Йордан Янков Руския
Йордан Янков Руския / Снимка: Пресцентър
Община Бургас да отпуска стипендии за децата, които завоюват успехи в спорта. Това ще е стимул и за техните връстници. Такава практика има в Америка и тя работи успешно“ – Това заяви един от най-добрите бургаски спортисти Йордан Янков - Руския. Световният и европейски шампион по муай тай и кикбокс бе гост в студиото на кандидата за кмет на Бургас Живко Табаков на тема Спорт.

„Смятам, че Община Бургас има достатъчно средства за подобни стипендии. Клубовете, които постигат добри резултати, трябва да бъдат подпомагани. Субсидирането трябва да е прозрачно и справедливо. За съжаление често пъти в бургаската десетка за най-добри спортисти попадат хора, които далеч не са го заслужили, напълно неизвестни за никого. Общината също така може да играе ролята на посредник между спортните клубове и бизнеса”, коментира Руския.

По отношение на развитието на спорта в Бургас не може да се работи на парче, подчерта Янков. И даде като пример Ирландия, където имало точно определени приоритети за развитие. Нямало значение кой е на власт - леви, десни или центристи, самият спорт се приемал като дългосрочен проект.

„Общината трябва да субсидира спортните клубове, но нека първо се виждат резултати им, за да не дават пари на фантоми. Ако един клуб работи добре, постига резултати, нека и субсидията му бъде увеличена. Това ще е стимул за всички занимаващи се със спорт в Бургас. Ще се вдигне и конкуренцията. Много от отборите сега не могат да си позволят и да използват сегашните бази, защото цените им са много високи. Би могло да се помисли и за някакви финансови облекчения за представителите на бизнеса, които подпомагат спорта в Бургас. Градът ни има достатъчно много талантливи и добри спортисти. Нужно е зад тях да има един силен общински гръб, който да им дава стабилност и сигурност, за да постигат по-големи успехи”, заяви Янков.