Инспекция по труда: Най - много проверки в ресторантите и нарушения при заплащането на труда
Инспекция по труда: Най - много проверки в ресторантите и нарушения при заплащането на труда / Sofia Photo Agency, архив

Около 180 фирми в различни отрасли на икономическите дейности ще бъдат проверени до края на годината от Инспекцията по труда. Започнали са проверки на автосервизи, свързани с възникнали злополуки в други региони на страната. Целта е да се провери спазват ли се безопастните условия на труд в тези места. Освен тези проверки, които ще продължат до декември, са и тези касаещи наемането на временни сезонни работници в земеделието.

2 467 проверки по спазване на изискванията на трудовото законодателство в област Бургас са извършени от началото на годината до сега, съобщи Павлин Васков директор на „Инспекция по труда" Бургас.

От тях 670 са по повод постъпили в инспекцията сигнали от граждани. Най-голям брой извършени проверки има в отраслите - ресторантьорство, хотелиерство, търговия и строителство. На 36 предприятия са издадени предписания относно 4-часов работен ден и той да стане 8-часов. 460 нарушения има свързани с неизплащане на трудови възнаграждения.

Издадени са 923 акта, от тях 403 са свързани за наемане на работа без договори, 77 за неизплащане на заплати, 23 за неизплатен труд на офоциални празници, а 17 са заради липса на законоустановени почивки.за неизплащане на работни заплати. Съставени са и 274 акта за нарушения свързани с осигуряването на здравословни и безопастни условия на труд.