Формата на корпуса на плавателния съд е проектирана специално за изключителна енергийна ефективност, двигателите отговарят на най-високите екологични стандарти, а вредните газове са минимизират.
Формата на корпуса на плавателния съд е проектирана специално за изключителна енергийна ефективност, двигателите отговарят на най-високите екологични стандарти, а вредните газове са минимизират. / Снимка: Пристанище-Бургас
„Пристанище Бургас” ЕАД ще приеме на 5 август ветрохода на „Грийнпийс“ - „Rainbow Warrior III”. Той е екологично съобразен, плава основно на вятър и притежава „Зелен паспорт“. Формата на корпуса е проектирана специално за изключителна енергийна ефективност, двигателите отговарят на най-високите екологични стандарти, вредните газове са минимизират, извършва се биологично третиране на отпадната вода, централна система за зареждане на горива и масла е проектираната за предотвратяване на разливи, дори боядисването му съобразено с околната среда.
Корабът идва в подкрепа на кампанията „Свободни от пластмаса“, която се осъществява в партньорство с екосдружението „За земята“. Инициативата цели да се замислим за последиците върху околната среда при замърсяването с найлонови торбички, пластмасови чаши, чинии, сламки и др., които ползваме непрекъснато в ежедневието си.
В Бургас „Rainbow Warrior III“ ще остане до 7 август. Предз това време ще бъде отворен за посещения на гражданите. Организаторите от „Грийнпийс”-България са предвидили различни забавления и съпътстващи събития, като вечерите по време на престоя ще бъдат прожектирани безплатно екологични филми.