/ БТА/архив
Гората в Странджа е превърната в сметище от нелегално преминаващите турско-българската граница. Остава и рискът от инциденти с мигранти по време на ловните излети, предупреждават от ловните дружинки в крайграничната община Болярово.

Продължава проблемът с нерегламентираните сметища в района на българо-турската граница

„Минаваме и намираме по 20 – 30 сака, якета, спални чували, всичко това хвърлено в гората. Хвърлят кецове, маратонки, консерви, бутилки. И всичко това, като духне вятъра, е накачено по дърветата. Гората е пълна с боклуци, просто не знам как ще се изчисти това нещо. Все едно се намираш на сметище“, разказа Иван Иванов, председател на една от дружинките в Ловно-рибарско сдружение „Странджа“.

Според него мигрантският натиск не е намалял и през зимата. Много често самите ловни дружинки сигнализират граничните власти за нелегално преминали държавната граница. „Мигранти колкото искаш има, цяла вечер маршируват из гората. Обаждаме се, идват и ги прибират“, допълва Иванов.

Всички дружинки преминават специален инструктаж преди ловен излет. „Задължително да се внимава, да не се отстреля някой. Слава Богу досега нямаме такива инциденти“, каза още председателят на ловната дружинка.

Хванаха огромна група мигранти в Странджа, сред тях жени и деца (ВИДЕО)

Кметът на крайграничната община Болярово Христо Христов също многократно алармира за нерегламентираните сметища, образувани след преминаване на мигранти.

Местната власт заедно с горски и гранични служители организираха няколко акции за почистване на горските територии.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мира Безус/БТА