Голямата въпа и Пропада стават защитени територии
Голямата въпа и Пропада стават защитени територии / netinfo

Нови защитени територии в обхвата на РИОСВ-Бургас може да има след два дни в община Малко Търново.
Предложенията за обявяване на Природна забележителност пещера „Голямата въпа" и защитена местност „Пропада" за защитени територии ще бъдат разгледани от комисии на 11 и 12 февруари. Комисиите се организират със заповед на директора на РИОСВ-Бургас. В тях ще вземат участие представители на Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите, Областна администрация-Бургас, Агенция по геодезия, картография и кадастър, Община Малко Търново, Общинска служба „Земеделие"- гр. Малко Търново, ТП Държавно горско стопанство-Малко Търново и Дирекция на Природен парк „Странджа".
Предложението за обявяване на Природна забелeжителност „Голямата въпа" е постъпило в МОСВ от пещерен клуб „Непиаст" - Бургас. По критериите на Споразумението за опазване на популациите на европейските прилепи, „Голямата въпа" е определена като убежище с европейско значение.
Защитена местност „Пропада" е предложена от Националния природонаучен музей при БАН. Целта е опазване на територия, представляваща уникална източно-букова гора, с подлес от лавровишня и джел, в която е установено наличие на биологично разнообразие с консервационна значимост.