Финансов шамар за нарушители, спиращи на места за инвалиди
Финансов шамар за нарушители, спиращи на места за инвалиди / netinfo

Съветниците приеха промените в наредбата за престой и паркиране на хората с увреждания, предложени от председателя на постоянната комисия по обществен ред, сигурност и безопасност на движението в ОбС - Константин Луков.
С 43 гласа „за" местния парламент даде зелена свелина на новите европесйки карти за колите на хората с увреждания и на солени, фиксирани глоби за нарушители, спиращи на места за инвалиди в Бургас.
В докладната, входирана от заместник председателя на общинския съвет е предложена глоба з асанкционираните от 500 лева. Това ще важи както за шофьори, паркирали на място за инвалиди, така и за използване на чужда карта, издадена на човек с увреждания.
Сред промените в правлиника е и въвеждането на нови европейски карти, които ще пазят правата за паркиране на хората с увреждания на пътя в Бургас.
С промените се цели постигането на единен режим за хората с увреждания в общината и точен ред, по който да се дава сигуронст на пътя и да защитава правата им.
„В наредбата има уреден един режим, но той важи за местата със синя зона, а за останалите няма точен ред за това как могат да паркират тези хора", обясни още Константин Луков.
Според него картите, които се издават на хората с увреждания в момента не отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата. Техният брой вече е достигнал 1200 за града.