Два нови апарата от дарители пристигнаха тази седмица в Отделението по неонатология на УМБАЛ-Бургас, съобщиха от лечебното заведение.

Единият е от благотворителната инициатива „Българската Коледа“, а другият е купен със средства от рециклирани капачки и дарители.

Кога Бургас ще има Специализирана детска болница

Апаратът от „Българската Коледа“ е монитор, който следи показателите на въглеродния двуокис в кръвта на децата, поставени в кувьоз. Те показват доколко добре се кръвоснабдяват различните органи и системи в организма.

Отделението редовно получава дарения от „Българската Коледа“ - от предишните издания на благотворителната инициатива тук имат ехографска система, мобилен рентген, апарати за обдишване, монитор за церебрална и соматична оксиметрия и други.

Със средства от рециклиране на пластмасови капачки и други дарители Отделението по неонатология закупи оксимиксер - апарат за неинвазивно подпомагане на дишането на недоносените деца.

УМБАЛ-Бургас

„Той дозира и подава кислород на малките бебета, които имат дихателна недостатъчност в резултат на възпалителен процес и незрялост на белите дробове“, обясни началникът на Отделението по неонатология д-р Стилияна Томова. Стойността на този апарат е близо 11 000 лева.

И двете дарения вече са инсталирани в залите на отделението и се използват при лечението на недоносените деца. Медиците отправят своята благодарност към всички дарители, защото благодарение най-вече на тях успяват да поддържат високо ниво на оборудване.

Годишно в отделението се грижат за над 1600 бебета, като 20% от тях са недоносени.