ДСБ свали доверието си от правителството /обновена/
ДСБ свали доверието си от правителството /обновена/ / netinfo

ДСБ сваля доверието си от правителството и напуска управлението. Това съобщи лидерът на партията Радан Кънев пред журналисти в Поморие след 5-часово съвещание на националното партийно ръководство. По думите му, причината за това е в отказа на ПП ГЕРБ от договорения вариант за конституционни реформи. Решението на демократите било провокирано и от бламирането на Христо Иванов като правосъден министър.

От думите на Кънев стана ясно, че Петър Москов също е подал оставка като зам.-председател на ДСБ. Той все пак ще остане здравен министър. "Подкрепяме това, което той направи за здравната реформа у нас", каза още Радан Кънев.

Оставка като председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред е подал и ген. Атанас Атанасов. Той остава на зам.-председателското място в ДСБ.

На въпрос дали очаква разцепление в Реформаторския блок, Радан Кънев отговори: „Не мога да коментирам в този момент. Неведнъж съм казвал, че след провала на конституционната реформа, залогът пред който е изправена страната е по-голям от единството на една партийна коалиция." Като най-голямо разочарование за групата на ДСБ той посочи, това, което се случи с договорения конституционен компромис.

„Направили сме много компромиси, взели сме много тежки решения в името на малко неща - на това, България да не се управлява от тройната коалиция и кабинета „Орешарски ", от тези, които потопиха КТБ и страната ни да проведе конституционна реформа. Когато тя се спира с гласовете на същите тези хора, всички наши основания за подкрепа на правителството пропадат. Пак казвам, подкрепяме реформаторските политики на министър Москов. Надяваме се, че и в тази ситуация те ще бъдат продължени", коментира Радан Кънев.

От своя страна здравният министър допълни: „Моята оставка я искат ДПС и не знам колко още опозиционни партии. И това е още от първия ден. Моята оставка е най-настървеното искане в държавата. Няма да я получат по този начин."

От партията завиха, че ще бъдат силна опозиция в парламента към всяка политика, която смятат за нереформаторска. "Най-важната ни работа оттук нататък е да затвърдим регионалните си организации", допълни още Радан Кънев.