Окръжен съд Добрич
Окръжен съд Добрич / Окръжен съд Добрич
Тричленен състав на Бургаския апелативен съд разгледа и обяви за решаване делото, образувано по жалба „Трансстрой –Бургас“ АД. Дружеството обжалва решение на ОС - Бургас, с което е осъдено да заплати на Агенция „Пътна инфраструктура“, като получени без основание 2 367 000 лева, както и сумата от 601 857,30 лева, представляваща обезщетение за забавено плащане и разноските по делото в размер на 229 519,19 лева.

„Трансстрой- Бургас АД“ е с 99% дялово участие в Консорциум "Техностил 2001-Курортно строителство", с който през 2005г. Агенция „Пътна инфраструктура“ сключва договор за ремонт на тунела “Ечемишка“, след открита процедура за възлагане на обществена поръчка. През 2007г. Агенция „Пътна инфраструктура“ превежда авансово сумата от 2 400 000 лв. с ДДС на Изпълнителя.

През август 2016 г. ОС – Бургас уважава иска на пътната агенцията и осъжда “Трансстрой – Бургас“АД и "Брод 2002" ЕООД  да върнат получените в аванс пари, съобразно дяловото си участие в Консорциума, поради несъстоялия се ремонт на пътното съоръжение. "Брод 2002 " ЕООД е осъдено да върне на АПИ – 12 000 лв., сумата от 3039,68 лв., представляваща обезщетение за забавено плащане и да плати разноските по делото. "Брод 2002" ЕООД не обжалва решението на първата инстанция в настоящото производство.

По време на днешното съдебно заседание въззивният състав не уважи искането на адвоката на „Трансстрой –Бургас“ АД за допълнителни две задачи към вещото лице, изготвило съдебно-техническата експертиза. Съдът прецени, че в хода по делото има събрани достатъчно писмени и гласни доказателства, които му дават възможност да се произнесе по направеното от жалбоподателя възражение за прихващане.

Съдът приключи събирането на доказателствата и даде думата за пледоарии. Втората инстанция ще постанови своя съдебен акт в предвидения от закона срок.