Снимка: община Бургас
Снимка: община Бургас

В бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" е подредена изложба с произведения на деветима българи, посветили живота си на геометричната абстракция в изобразителното изкуство. Тя ще остане в града ни до средата на август и се нарича "Ортогонал 18: Експорт 2". Един от деветимата представени творци е бургазлията Георги Димитров, който е и куратор на изложбата. Всеки от участниците има странен, труден или тъжен живот, някои вече са изпили своята последна чаша абсент със Смъртта, но общото между тях е това, че никога не са се отказвали от своята страст към този необикновен и често недооценен жанр в изобразителното изкуство.

Недооценен у нас, но не и по света. Защото Николай Дюлгеров, например, напуска България тотално неразбран през 20-те години на миналия век, за да се превърне в един от най-авангардните творци на Италия и Европа, починал като почетен гражданин на Торино. Произведенията в представителната изложба "Ортогонал 18: Експорт 2" пристигнаха в Бургас от Института за конструктивно изкуство и конкретна поезия в германския град Рехау. Следващата им спирка ще бъде Музеят на Вазарели в унгарската столица Будапеща.

Това е поредната абстрактна изложба, подредена от Георги Димитров и неговите съмишленици от Международния форум за безпредметно изкуство "Ортогонал". В момента се сформират групите на детска работилница, която да запознае бургаските малчугани с геометричната абстракция. Ако проявявате интерес, обадете се на следния номер: 0888 240 869 или на страницата на Международния форум за безпредметно изкуство "Ортогонал".