„Да живеем на чисто” – почистването продължава
„Да живеем на чисто” – почистването продължава / netinfo
Седмица на екологията стартира от днес в Бургас. Тя ще се провежда под мотото „Да живеем на чисто!”. Мероприятията, които са предвидени обхващат всички аспекти на опазване на околната среда. Те са свързани с ограничаване на нерегламентираното изхвърляне на смет, стимулиране на разделното събиране на отпадъци, грижа за животните, пестенето на водата, стимулиране на ходеното пеша и използването на велотранспорт, ограничаване на замърсяването на въздуха и др. „Основната цел е да бъдат включени в проявите главно деца, ученици и млади хора, защото те са двигателя на промените в съзнанието и отношението ни към опазването на околната среда”, заяви зам. кметът Ивелина Василева.

Организатор на „Седмицата на екологията” е община Бургас, а партньори в кампанията са инициативата „Устойчива енергия в Европа 2005 – 2008”, както и много неправителствени организации. Предвидени са изложби, конкурси, дискусии, модни дефилета, видеопрожекции, спортни прояви, акции по залесяване.

Кметът Димитър Николов обяви и началото на „битка с найлоновите торбички”. Като начало в общинските аптеки, те ще бъдат заменени с хартиени. Целта е тази инициатива да бъде последвана и от търговските вериги и магазините. Той акцентира върху необходимостта гражданското общество да възприеме присърце идеята за опазване на околната среда.