/ Министерство на отбраната
В рамките на посещението си в България новият командир на Съюзното съвместно командване на силите в Неапол адмирал Стюърт Мънч посети учебен полигон „Ново село“ и се запозна с процеса на съвместна подготовка на бойната група в България. Заедно със заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов той наблюдава демонстрации на способности в съвместни действия на български и американски военнослужещи, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. 

В демонстрациите участваха българска механизирана рота и американски пехотен взвод с поддръжката на екипаж на безпилотни летателни апарати от 61-а механизирана бригада. Военнослужещите показаха високо ниво на подготовка при съвместни действия за настъпление.

Гостите наблюдаваха и статичен показ на въоръжение и техника, използвани от формированията от бойната група, в който участваха и представители на италианската армия с командир полковник Франческо Алаймо.

Адмирал Мънч даде висока оценка на способностите, които бойната група е постигнала в процеса на съвместната подготовка с участието на български и американски военнослужещи. „Всички ние, страните-членки на НАТО, заедно изграждаме колективната отбрана и чрез създаването на бойните групи осигуряваме допълнителни сили за укрепване на възпирането и отбраната на Алианса“, заяви той.

съвместни учения американски венни
Министерство на отбраната

Генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави военнослужещите за постигнатото ниво на оперативна съвместимост. „Вие показахте, че тренирате упорито и действате като един тим. Това е още една възможност да покажем нашата решимост да работим съвместно със съюзниците за суверенитета и независимостта на нашата държава и на страните-членки на НАТО“, отбеляза заместник-началникът на отбраната.

Командирът на Съюзното съвместно командване на силите в Неапол адмирал Стюърт Мънч се запозна с мисията, структурата и основните задачи на Съвместното командване на силите (СКС) на брифинг, изнесен от полковник Христо Христов – заместник-началник на щаба на СКС по операциите. Състоянието и основните предизвикателства пред бойната група представи нейният командир подполковник Велин Кехайов – командир на 42-и механизиран батальон от състава на 2-а Тунджанска механизирана бригада.

Демонстрациите на учебен полигон „Ново село“ наблюдаваха и заместник-командирът на Многонационалната дивизия „Югоизток” в Румъния бригаден генерал Пламен Йорданов, командирът на 2-а механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов и заместник-началникът на щаба на Сухопътни войски полковник Васил Енчев.
Министерство на отбраната