“Българе” представя в Бургас “България през вековете”
“Българе” представя в Бургас “България през вековете” / netinfo
”Ние показваме нов вид изкуство, което ще остави като спомен в публиката не танците, песните, мултимедията, илюзията или боя, а цялостното въздействие. Едно изключително силно послание, което ще ги накара да се чувстват повече българи, да обичат България и може би да осъзнаят факта, че само обединени българите могат да бъдат силни и тогава никой не може да ги спре”, това заяви на пресконференция днес собственикът, продуцент и режисьор на формация “Българе” Христо Димитров. На срещата присъстваха още зам.- кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, мениджърът и артистичен директор на ансамбъла Николай Божков и един от солистите му Стоян Михов.

“България през вековете” не повтаря първия спектакъл на ансамбъл “Българе” и не е негово продължение. В него звучат църковни песнопения, филмова музика, тайнствени старинни ритми с рогове и тимпани. Той е изключително силен като въздействие. Тук няма толкова много танцуване, а повече театрална игра. Идеята е да се представи създаването на България и съдбата й през вековете. Спектакълът е разделен на 7 картини- Началото 681 г., Златният век, Сватбите на Иван Асен II, В окови, Кочо, Освобождението, XX век.

50 танцъори от формацията участват в спектакъла, партнират им и двама професионални актьори – Димитър Селенски и Емил Марков. В “България през вековете” отново звучат и изпълненията на солистката Албена Вескова. Разчита се на силнто драматично въздействие и на елемента на изненадата.

Премиерата в Бургас е на 24 юли от 21.30 мин. в Летния театър.

Още за ансамбъл “Българе” и техния нов спектакъл чуйте от интервюто с Христо Димитров