Темида
Темида / iStock/Getty Images
Районни магистрати в Бургас отказаха да изпълнят съдебна поръчка на турски съд в Лозенград за предоставянето на биометрични снимки, заедно с пръстови отпечатъци и документи по съдебното дело на българските граничари Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков, посочени като подсъдими.

Производството бе образувано по молба за изпълнение на съдебна поръчка, получена от 1-ви наказателен съд за тежки престъпления в Лозенград, изпратена до Министерство на правосъдието на Република България, съобщиха от Районния съд в Бургас. От там посочиха, че съдът в Бургас е прекратил производството и е върнал книжата на изпращащият съд.

Определението на съда в Бургас не подлежи на обжалване.

Турският наказателен съд в Лозенград обвини четиримата български гранични полицаи за смъртта на турски бракониер поради небрежност, както и причиняване на леко нараняване на друг рибар и увреждане на имущество.

Инцидентът стана на границата ни край Резово през април 2008 година. Тогава българските граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница.

Бракониерите не се подчинили, при което граничарят Михаил Цонков открил огън и един от турските бракониери е починал.
 
БТА