Бургаските десетокласници от Руската гимназия говориха по Скайп със своите връстници от Воронеж
Бургаските десетокласници от Руската гимназия говориха по Скайп със своите връстници от Воронеж / Веселин Максимов
За дружбата, паметниците и какво става в училище
Владимир Зротев разказва
93452
Владимир Зротев разказва
  • Владимир Зротев разказва
Ученици от 10 класове на Гимназията за чужди езици „Васил Левски“ се свързаха със свои връстници от V гимназия в руския град Воронеж и разговаряха на различни теми повече от час. Съвсем формалният повод беше 65- годишнина от създаването на паметника на съветската армия в Бургас и 60- та годишнина от същия в Пловдив, както и 55 години от създаването на песента „Альоша“ от Евгений Колмановски.

Руските деца чуха и видяха изключително точни и детайлни презентации на тема „руски паметници в Бургас“, а те им зададоха въпроси, сред които как изглежда средното училище у нас, какво е отношението на българите към руснаците, какви празници, свързани с тяхната страна, се честват у нас и подобни. Българчетата питаха дали сред тях има такива, които биха искали да продължат своето образование у нас.

Гимназистите от Воронеж научиха, че бургаският „Альоша“ е висок 17 метра – 11 метра постамент и 6 – статуята на войника с „Шпагин“ в ръка. По проект е струвал 7 000 000 лева. На завършека си на 20 февруари 1953 година, е излязъл 14 000 000 лева. С останалите архитектурни орнаменти около него цената му е около 50 000 000 лева. Монументът получава статут на паметник на културата през 1963 година.

Чуйте повече подробности от интервюто с учителя по история и философия Владимир Зротев, по чиято инициатива се проведе телемостът