Изпитват две водещи ваксини върху доброволци в Западна Африка
Изпитват две водещи ваксини върху доброволци в Западна Африка / снимка: БГНЕС, архив
Към момента на пазара се предлага достатъчно количество противогрипни ваксини. Има наличности както в складовете, така и в аптечната мрежа. Това обяви пред „Дарик“ Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас. По думите ѝ, и през тази година няма съществени маржове в цените на този вид биологични препарати, като цената на двата предлагани у нас продукта варира между 18 и 20 лева.

„За съжаление много малко са хората у нас, които се ваксинират. Говорим за може би 2 или 3%.  Добре е здравното министерство да разшири информационната си кампания. Да се обяснят на хората ползите, предимствата от ваксинирането. На пазара има достатъчно лекарствени продукти - много противовирусни продукти, които се прилагат в първите часове на заболяването, но винаги е по-добре да се подходи предварително“, обясни Бургазлиева и допълни, че ваксинацията може да бъде направена дори в началото на януари.

За първи път през тази година 10% от възрастните хора у нас ще могат да се ваксинират напълно безплатно. Нещо, което беше разкритикувано от личните лекари, тъй като няма ясни условия за това кой да се ваксинира и кой не.

„За първи път държавата се ангажира с национална програма за профилактика на грип сред възрастните хора. Това е правилна стъпка, но за съжаление недостатъчна. Ваксинирането ще обхване хората над 65 години, а отговорност за това ще имат личните лекари. Вече е избран доставчик, който да ги снабди. Въпросните ваксини няма да могат да бъдат закупени в аптечната мрежа“, каза още председателят на РФК – Бургас Любима Бургазлиева.

Към днешна дата въпросните ваксини все още не са доставени. И този път проблемът с недостига е не само у нас, но и в целия ЕС. А причината се оказа в забавянето от страна на Световната здравна организация, която обяви по-късно позицията си за грипните щамове, от което на практика зависи състава на ваксините за тази година.

„Всяка ваксина се произвежда за съответна година. Това се случва на база препоръки на СЗО върху вече преминали щамове, тоест миналогодишните. Ваксините, които имаме днес няма да са съобразени с новите щамове, защото все още не знаем какви ще бъдат. Няма основание да мислим, че ваксините през януари ще са по-добри от тези през септември например“, обясни Бургазлиева.  

Очаква се ваксините за групата хора над 65 години да бъдат доставени до месец. А експертите съветват, че най-подходящият момент за имунизация е средата на есента, тъй като на организма са нужни поне 20 дни, за да може да си изгради имунитет след поставянето на препарата.