Бургас ще кандидатства за културна столица на Европа
Бургас ще кандидатства за културна столица на Европа / netinfo
Бургас да кандидатства за културна столица на Европа, бе заложено като основна цел в стратегията за културно развитие на община Бургас за периода 2007 – 2013 г. Това стана по време на редовното заседание на Консултативния съвет по култура, на който присъстваха Председателят на съвета и заместник-кмет на града Йорданка Ананиева, началникът на отдел Култура в Община Бургас Петър Парушев, директорите на културните институции и предствители на писателски дружества в града.

Изборът на културната столица се прави от Съвета на ЕС по препоръка на специално назначено жури. В момента, според определения от Европарламента списък за домакинство на инициативата, България е в една графа с Италия. През 2005 г. заради разширяването на ЕС, е решено Европа да има всяка година по две културни столици - в една стара и в една нова държава членка, а за титлата да могат да кандидатстват само градове в държавите - членки на Съюза.

По време на заседанието на Консултативния съвет по култура се набелязаха основните задачи и дейности, които трябва да залегнат в изготвянето на стратегията за периода 2007 – 2013 г. и бяха разгледани редица предложения за отпускане на финансова помощ на предстоящи културни проекти от Община Бургас.