България празнува Никулден - ден на рибарите, банкерите и на всички с името на светеца. На Никулден традиционно Бургас чества и градския си празник.

Заради усложнената обстановка тази година - виртуално, предава NOVA. Всички събития се провеждат в различен онлайн формат, а медиците на първа линия получиха вкусна риба за празника.

На Никулден: Дядо Тодор навършва 107 години (ВИДЕО)

За първа година Бургас отбеляза Никулден виртуално, със церемонии, но без струпване на хора. Онлайн тази вечер ще бъде и концертът, който трябваше да предшества паленето на светлините на коледната елха в центъра на града. Въпреки всичко, Бургас е в празнична премяна.

Традиционно празникът на Бургас започна с издигането на флагове. Ритуалът, както и всички прояви от днешната програма бяха излъчвани онлайн, за да се избегне струпването на хора. Бургазлии видяха виртуално и освещаването на обредната трапеза за Никулден.

За първи път нямаше литийно ществие в памет на загиналите моряци и рибари. Все пак, военни матроси и свещеници хвърлиха във водата венци и цветя за загиналите.

Церемонията на живо видяха малко бургазлии, от плажа Заради пандемията бургазлии се лишиха от осветения рибен курбан, предпочетоха да бъде дарен на нуждаещите се от подкрепа.

„Никулденският курбан е традиционен, защото той е знак грижа и съпричастност. Приготвят се над 3000 порции печена риба, рибена чорба и хайвер, които ще отидат в бургаските здравни и социални заведения”, заяви Диана Саватева- зам.-кмет на Община Бургас.

„По този начин поне мъничко искаме да покажем своята благодарност към труда и усилията, които полагат всички бургаски лекари. Знаем колко им е трудно, знаем, че работят на предела на силите си”, каза кметът на града Димитър Николов.

Бургазлии отбелязват Никулден онлайн (ВИДЕО)

„Искам от името на колектива на УМБАЛ-Бургас сърдечно да благодаря. За нас това е голям и мил жест в деня на празника”, каза Дора Христова. Собственик на ресторант в Бургас също реши да зарадва бургазлии с 300 порции безплатна риба.

„Така и така бяхме подготвени за празника, решихме да раздадем всичко това, което имаме, на нашите съграждани, за да почувстват празнична атмосфера, да им е хубаво и приятно”, каза Валентин Димитров.

А корабите на пристанището в Бургас отправиха празничен поздрав с корабни сирени и актрактивно шоу с водни оръдия.
NOVA