БСП: Кметството няма реална представа за парите на бургазлии
БСП: Кметството няма реална представа за парите на бургазлии / Веселин Максимов
БСП: Кметството няма реална представа за парите на бургазлии
91764
БСП: Кметството няма реална представа за парите на бургазлии
  • БСП: Кметството няма реална представа за парите на бургазлии

„Кметството губи реална представа за финансовото състояние на бургазлии", коментира председателят на общинската организация на БСП Евгений Мосинов. Той обяви, че неговата група ще бъде твърдо против точка 1 от днешния ред на утрешното заседание на местния парламент.

Тя е по докладната на кмета Димитър Николов за изменение в наредбата за местните данъци. В нея е предложено увеличаване на данъка върху даренията и възмездното прехвърляне на имущество от 2.5 на 3.00%, което по закон е максимална стойност на налога.

„Мотивът на кмета и неговата администрация е, че тези пари се плащат от купувача, но това изобщо не означава, че бургазлии не купуват жилища и автомобили", възрази Мосинов. Той обвини местното управление, че така иска да компенсира недостиг в бюджета за тази година.

Според него това увеличение ще засегне най-вече строителните предприемачи и доказва, че „Бургас е деиндустриализиран град, който печели най-вече от строителство". Мосинов смята, че има начин новата наредба да бъде избегната чрез покупко-продажба в груб строеж.

Чуйте в звуковия файл Евгений Мосинов