/ iStock/Getty Images
Умъртвиха 99 животни, разхождали се свободно из района
44-годишен инспектор от Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас (БАБХ) беше нападнат по време на специализираната акция за умъртвяване на прасета в Ахелой. Това съобщават от Агенцията.

Дирекцията по безопасност на храните умъртви 99 нерегистрирани прасета в Ахелой

Екшънът се разиграл след сигнал до БАБХ за „възкръснали“ прасета, които вместо да бъдат ликвидирани по време на масовото избиване на животните през лятото на тази година, заради опасността от африканска чума, се разхождали местността Паная между градовете Ахелой и Каблешково.

Инспекторите открили 99 прасета в Ахелой, които били укрити от собствениците им. Свинете били без ушна марка и били собственост на шестима стопани. На нарушителите са съставени актове и са дадени указания за хуманно умъртвяване на животните.

По време на акцията по умъртвяване в селскостопанска постройка в местността Стролата в землището на Ахелой, 36-годишен местен жител скочил срещу един от инспекторите, присъствал на мястото и го ударил със сгъваема палка по гърба.

Мъжът е задържан, за случая е уведомена прокуратурата и е образувано е досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. Работата по случая продължава.