Без ОВОС за Океанариума, еколозите притеснени
Без ОВОС за Океанариума, еколозите притеснени / Дияна Бедросян
Без ОВОС за Океанариума, еколозите притеснени
68523
Без ОВОС за Океанариума, еколозите притеснени
  • Без ОВОС за Океанариума, еколозите притеснени

Участниците в Обществения съвет за Атанасовското езеро са притеснени от липсата на задължителния доклад от Регионалната инспекция по околната среда и водите за строежа на бъдещия Океанариум, в парк „Езеро”. Това обяви днес, на събрание на съвета, Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие”.

Еколозите недоумяват от липсата на задължителната Оценка за Въздействието върху Околната Среда, която трябва да съпътства всеки обект с такива мащаби.  Те са подали молба до Българската академия на науките да направи непременно проучване за ОВОС на Океанариума и да го предостави на широката общественост,

Ценова показа графика на бъдещото съоръжение, по-голямата част от която сочи, че на по-голяма част от общата площ заема аквапарк и огромен паркинг, а на океанариума се пада много малка част, в сравнение с другите две. Според нея, паркингът ще бъде два пъти по-голям от този, който в момента се намира на мястото на бившата Трета поликлиника в центъра на Бургас.

Участниците в света обсъдиха и актуалното положение на Атанасовското езеро. Най-наложителна мярка за неговото добро презимуване е почистването на 23- километровия обходен негов канал и ако е възможно, забраната за изпускане на частните язовири над него по надморска височина, за да бъде избегнато заливането му, както през 2010 година.

Чуйте в звуковия файл Радостина Ценова