Мерките, които държавата предприема срещу разпространението на африканската чума по дивите прасета, изолират 130 000 ловци. А именно те, а не изпращането на спецчасти, са най-полезни за ограничаването на популацията им, каза Георги Манев /в средата/.
Мерките, които държавата предприема срещу разпространението на африканската чума по дивите прасета, изолират 130 000 ловци. А именно те, а не изпращането на спецчасти, са най-полезни за ограничаването на популацията им, каза Георги Манев /в средата/. / Снимка: Лалка Димитрова
Оставката на шефа на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев поискаха представители на ловно-рибарските дружества в Бургас.  Причината – неадекватните, по думите им, действия на ръководството на агенцията за ограничаване на Африканската чума по свинете, която беше регистрирана в областта. Заповедите, отчитат ловците, се сменяли една след друга, което създавало абсолютен хаос.

„Ще сезираме министъра на земеделието Десислава Танева. Тези мерки, предприети от БАБХ, са абсурдни. Горе кой разбира от лов? Има цели отдели, но явно никой не се допитва до никого. В сблъсък се поставят два сектора – от една страна животновъдите, а от друга - всички ловци, които плащат, за да ловуват“, коментира пред журналисти Георги Манев, в качеството си на представител на ЛРД „Орловица“. "Именно ние-ловците,  сме най-подготвени, за да се справим  с тази ситуация. Не спецчастите, които преди години бяха изпратени тук да убиват диви крави със снайпери, не БАБХ, а ние – защото ние познаваме гората“, подчерта Манев. И посочи един прелюбопитен факт. - екарисажът у нас е унищожен. Вместо него изникнали 6 инсинератори /б.а. инсталации за изгаряне", които не били достатъчно ефективни. "Те „не могат да изгорят 1000 кокошки, а какво остава за 10 хил. прасета“, зави той. 

В декларация до земеделското министерство, ловците изразяват недоволството си от въведените ограничения и липсата на ясни правила. Те  се обявиха и против въвеждането на „чешки модел“ на управление на ловните и горски територии. В него се предвижда пълна забрана за лов, добив на трюфели, гъби и пр.