Желязко Данчев
Желязко Данчев / Снимка: Станимир Димитров
Двамата младежи, които бяха задържани за жестокото убийство на клошар в Айтос, остават в ареста, реши Бургаският окръжен съд.

"Разбираш ли какво се случва тук, какво правим" - с тези думи съдия Георги Пепеляшев се обърна към единия от задържаните за убийството на 70-годишния Асен Пуров в Айтос. Обвиняемият Ясен Стойчев, който едва разбра въпроса на магистрата, отговори с неуверено „Да“ и отново сведе глава, окован с белезници. Момчето беше доведено в съда заедно с приятеля си – 20-годишния Желязко Данчев (на снимката по-горе).


70-годишен открит със счупен череп в Айтос, тялото - в необитаема къща


Интерес у Пепеляшев предизвикаха и чехлите, с които 16-годишният Стойчев беше обут. „Кажете на близките да му донесат някакви обувки в ареста. Не може така с чехли да бъде. С тези чехли ли си в затвора“, обърна се съдията към Стойчев и адвоката му. Оказа се, че обувките на момчето били взети за изготвянето на ДНК експертиза по случая.
 

Ясен Стойчев
Снимка: Станимир Димитров

По-рано във вторник от прокуратурата поискаха постоянен арест и за двамата обвиняеми. Според прокурор Красимира Кателиева те са убили Пуров с особена жестокост. „Предвид мотива или това, че в случая е извършено убийство за забавление, става ясно, че се касае за човешки същества без развита ценностна система. Тези момчета нямат задръжки, имат неуважително отношение към човешката личност и телесната неприкосновеност“, заяви тя в съдебната зала.

Не беше напълно адекватен, когато разговаряхме. Все още беше под въздействие на алкохола. Произходът на двамата обвиняеми е от такава прослойка на обществото, че е трудно и майката да даде каквото й да е обяснение за това. Жената е клошарка”, каза адвокатът на Ясен – Георги Габровски.
 

Убийство за удоволствие шокира Айтос (СНИМКИ)


Според него Стойчев и Данчев са изпили поне литър ракия преди да извършат престъплението. По-рано консумирали и бира. Адвокатът смята, че момчетата са познавали Пуров и са отишли при него, за да му искат два литра вино. Към този момент обаче не е ясно, дали отказ от страна на възрастния човек да снабди ромите си с алкохол, е причината за зверското престъпление, което потресе Айтос на 2 февруари.
 

съд
netinfo

Ако бъдат признати за виновни, двамата могат да получат обща присъда от до 30 години затвор.

Асен Пуров беше открит мъртъв с фрактура на черепа в необитаема къща на ул. „Алеко Константинов“ в Айтос. Безжизненото тяло намерила 9-годишната Лиляна, която влязла в имота да си играе. Домът на един от задържаните пък се намира точно пред къщата, в която е било извършено убийството. Ножът, с който момчетата проболи пенсионера 32 пъти, е бил скрит в шахта.